Word kraamdoula bij de Doula Academie als je echt gedegen kennis op wilt doen

De eerstvolgende Kraamdoula Training wordt in april en mei 2024 gegeven.

DBKF5126 kopie.jpg
Leer alternatieve borstvoeding houdingen na een keizersnede
Dora Barens baby gapen.jpg
Leer over de achtergrond van slaap bij zuigelingen en over veilige slaapgewoonten

Je behaalt het Oranje Kruis EHBO certificaat tijdens de vijfde lesdag. Daarna word je gedurende 2 jaar begeleid en bijgeschoold door de Doula Academie mentoren.

De eerste 6 weken na de bevalling is de moeder volop bezig aan haar fysieke herstel, terwijl al haar energie gaat naar de zorg voor de baby.

De kraamzorg stopt na 8 dagen, terwijl niet alleen het kind maar juist ook de moeder dan nog steeds veel zorg verdient. Bij dit intensieve proces ondersteunt de Kraamdoula het gezin. De Kraamdoula Training van de Doula Academie leert je deze volledige ondersteuning te bieden.

Het werk als kraamdoula kan zowel naast als na de kraamzorg plaatsvinden. Zo wordt de beste omgeving voor de jonge moeder gecreëerd om zich te concentreren op het zorgen voor haar baby. Dit ondersteunt haar postnatale herstel gedurende de kraamtijd (van tenminste 6 weken direct na de bevalling) optimaal.

Ja, leer mij liefdevol aanpakken in de kraamtijd!

Je kunt het volledige lesprogramma hier opvragen. In het kort:

Lesdag 1 en 2, docente: Jacky Bloemraad - de Boer

  • Veel voorkomende postnatale uitdagingen, een holistische benadering

In de eerste weken na de bevalling zijn moeders vatbaar voor veel voorkomende ongemakken en kwalen die succesvol behandeld kunnen worden met complementaire therapieën zoals acupressuur, voet massage, cupping, sitz baden, “mother roasting”, kruiden, voeding en homeopathische middelen.

De eerste twee lesdagen leer je complementaire disciplines inzetten om de moeder te ondersteunen in haar herstelproces.

Lesdag 3, docente: Jacky Bloemraad - de Boer

Deze dag staat in het teken van ondersteuning van zuigelingen bij het voeden en slapen. Je leert ritmische bewegingen (“rhythmic movements”) die de baby helpen tot rust te komen. Je ontwikkelt kennis over post partum depletie (uitputting van de moeder) en hoe die te voorkomen, en leert extra ondersteuning te bieden na keizersnede. Tot slot behandelen we het thema ‘slaap’ en ‘the crying curve’, waarmee je de nieuwe ouders kennis en ondersteuning kunt bieden omtrent hun verwachtingen van slapen en huilen.

Word Kraamdoula bij de Doula Academie als je de kraamvrouw de beste verzorging wil bieden vanuit complementaire kennis & zorg. Word Academie Doula en maak het verschil.

Lesdag 4, docente: Marieke van Luin

Borstvoeding vraagt oefening en aandacht, en staat of valt bij goede begeleiding. In de eerste weken kun je het verschil maken, door de moeder bij te staan met kennis, en haar de rust te geven waarin moeder en kind op elkaar afgestemd raken.

Je leert hoe je borstontsteking herkent, voorkomt en kunt helpen genezen. Je leert de moeder te ondersteunen bij verschillende borstvoedingshoudingen, ook na keizersnede. We gaan ook in op onder- en overproductie en je leert welke hulpmiddelen en producten rondom borstvoeding zinvol zijn.

Lesdag 5, docenten: Chantal van het EHBO bureau en Maartje Bruning

  • EHBO voor moeder en kind (voorafgegaan door een E-learning module)

Je leert EHBO-kennis voor ouder en kind. Diverse situaties komen aan bod: wat te doen bij koorts(-stuipen), onderkoeling, oververhitting, hoofd- en nekletsel, verslikken of stikken en meer. Je volgt een e-learning module van ongeveer 4 uur voorafgaand aan de praktijkles. Deze cursus is gecertificeerd door het Oranje Kruis en blijft 2 jaar geldig.

  • Certificeren

De middag staat in het teken van jouw persoonlijke ontwikkeling en communicatie als Kraamdoula ten opzichte van andere zorgverleners. We leren je grenzen erkennen en herkennen zowel bij jezelf als bij anderen.

Na deze dag (die we afsluiten met een gezellige borrel) volg je nog 2 intervisie meetings online, schrijf je een business plan dat je mentor beoordeelt en heb je een persoonlijk afsluitend gesprek met je mentor. Jullie stellen samen je ontwikkelingsdoelen op voor de aankomende twee jaar waarin je lid bent van de Doula Academie.

Je ontvangt je Academie Kraamdoula certificaat zodra je alles met goed gevolg hebt afgelegd.

Na afronding van de Doula Academie Kraamdoula Training:

  • Heb je de basiskennis over postpartum fysiologie en pathologie van zowel de moeder als de pasgeborene.
  • Ben je in staat om diverse werkwijzen als kraamdoula toe te passen en het herstel te volgen door een combinatie van kritische observatie, risicobeoordeling en gerichte doorverwijzing.
  • Heb je geleerd om complementaire, geïndividualiseerde steun en zorg te verlenen gedurende die eerste onzekere weken.
  • Kun je elke kraamrouw bijstaan, hoe haar bevalling ook verlopen is.
  • Beschik je over basisvaardigheden in de postpartum-zorg.
  • Heb je kennis over hygiëne, genezing van het perineum, borstverzorging bij zowel borst- als flesvoeding, de emotionele toestand van het jonge gezin, rust en activiteit, gezonde voeding, observatie van zowel moeder als kind, hechting en doorverwijzing volgens de verwijslijst.
  • Heb je een duidelijk inzicht in de volgende specialistische vaardigheden in de postpartum zorg: verzorging van de pasgeborene, normaal gedrag van de pasgeborene, parameters voor de output van de pasgeborene (urine en feces), vitale functies van de pasgeborene, voeding van de pasgeborene, herkennen van tekenen van pathologische geelzucht of complicaties bij de pasgeborene volgens de verwijslijst.

Ik wil als Kraamdoula gedegen kennis combineren met het beste van mijzelf

Dora Barens postpartum stel baby en hond.jpg
Sta de kraamvrouw bij gedurende de eerste 6 hektische weken van haar post partum periode

Voor wie is de Kraamdoula Training?

Voor de Kraamdoula Training heb je een HBO-denkniveau nodig. De training is bedoeld voor iedereen die zich met kennis en kundigheid en daarnaast veel liefde wil inzetten in de 6 weken durende kraamtijd.

De training kenmerkt zich door de fysiologische en pathologische kennis rondom de postnatale periode, aangevuld met een complementaire, holistische visie op ondersteuning in de kraamtijd. De lessen worden in het Nederlands gegeven. Let op: een groot deel van het studiemateriaal is Engelstalig dus deze taal moet je wel voldoende beheersen.

Een achtergrond als doula of kraamverzorgende is een pre, maar niet noodzakelijk. De Kraamdoula Training vormt wel een ideale specialisatie voor kraamverzorgenden die meer willen bieden dan de 8 dagen standaard kraamzorg. Ook kan de Kraamdoula Training een aanvullende uitbreiding zijn voor doula’s die de moeder voor, tijdens en na de bevalling willen ondersteunen.

Als Kraamdoula sta jij naast de aanstaande moeder én de kraamverzorgende. Jij overziet wat er extra kan. Jij verwijst gericht door volgens een verwijslijst als jullie er samen niet uitkomen.