Weet wat jij en je cliënt kunnen verwachten in een medisch traject
Wandel met een flinke dosis zelfvertrouwen het ziekenhuis binnen en weet je bij lastige casuïstiek gesteund door je mentoren en collega Academie doula’s
Veel zwangeren zijn bang om de regie te verliezen bij hun bevalling in het ziekenhuis. Met de juiste kennis is dit niet nodig. De Klinische Kennis Training (modules 2 t/m 4) is de beste specialisatie voor doula’s. Zo heb jij als volwaardig doula alle instrumenten om je cliënt vol vertrouwen te begeleiden. Bij elk type bevalling geef jij meerwaarde.
Deze aanvullende doula training bestaat uit een uitgebreid online E-learning programma onderverdeeld in diverse modules, diverse readers en live lesdagen op de Doula Academie. Daarnaast kan je ook deelnemen aan de Bouw je DOula Biz Training (module 5) om je praktijk écht op de kaart te leren zetten.
Je moet drie baringsbegeleidingen hebben beschreven in je studentenportfolio voordat je definitief gecertificeerd kan worden.
Na je certificering mag je twee jaar als Academie Doula werken. Daarna moet je je lidmaatschap verlengen om het logo van de Doula Academie uit te blijven dragen en de begeleiding te blijven genieten van je collega's en mentoren. Als lid van de Doula Academie ben je altijd welkom tijdens een live lesdag om opnieuw (kosteloos) je praktisch toepasbare kennis op te frissen.
De Klinische Kennis Training (modules 2 t/m 4) kan ook gevolgd worden door senior doula’s met voldoende (toetsbare) klinische ervaring. Deze doula is aantoonbaar ervaren genoeg om de Basiskennis- & praktijk Training (module 1) over te slaan. Door dit unieke systeem kunnen ervaren of elders opgeleide doula's zich ook bij de Doula Academie aansluiten.
Je kan ook aansluiten bij alleen die module, die jou aanspreekt! Zo dragen wij zorg voor professionalisering voor ALLE doula's in Nederland. Hiervoor hoef je geen examen of toelatingsgesprek te doen. Het is wel noodzaak dat je aantoont al geboortezorg ervaring te hebben!
Module 2 Geboortezorg systeem - Obstetrie en protocollen - Communiceren met zorgverleners door dokter Rianne Reijneveld en doula Maartje Bruning
3 online lesdagen door Medisch Bevallen
2 live lesdagen op de Doula Academie
Totaal aantal lesdagen module 2: 5 lesdagen
Live lesdag (module 2) 'What could you DOula?' en communiceren met zorgverleners
- Basiskennis verloskunde (taal), basiskennis obstetrische ingrepen, CTG basiskennis, apparaten en piepjes op verloskamers.
- Wie is wie op de verloskamer. Wat als het 'medisch' wordt? Voor wie is dat lastig of leuk?
- Wat zijn de taken en (medische) verantwoordelijkheden op de verloskamers van de klinische staf en wat is de rol van de doula.
- Begrippenlijst en klinische taal. Leer de taal van de zorgverlener. Waarom?
- Badbevalling protocollen binnen de eerste-, tweede en derde lijn.
- Communiceren met zorgverleners
Live lesdag (module 2) 'What could you DOula?' bij complicaties& interventies durante partu
- Medicamenteuze pijnstillers en de gevolgen. Alternatieve bevalhoudingen met en zonder pijnstilling.
- Pindabal, rebozo, TENS, lakens...wat kan je 'natuurlijk' doen in een klinische setting met wat en wanneer?
- Bevalhoudingen bij alle mogelijke interventies
- Holistische benadering van een klinische setting. Wat kan wel/ niet?
- Inleiding, fluxus, meconium houdend vruchtwater, etc. en de doula. Welke opties zijn er? Wanneer kom/ ga je?
Module 4 (Borst)voeding en postpartum uitdagingen voor doula's door Marieke van Luin
1/2 online lesdag: aantal uur voorbereiding (in te delen in eigen tijd)
1 live lesdag op de Doula Academie
Totaal aantal lesdagen module 3: 1 lesdag
- Van tepelkloof tot mastitis, wat kan je (niet) doen?
- (Alternatieve) borstvoedingshoudingen van rugby tot madonna bij postpartum uitdagingen zoals over-/ onderproductie of een keizersnede
- Correcte positie van de baby en aanleggen
- Borstonsteking, stuwing en verstoppingen, wat kan je (niet) doen en wanneer verwijs je door?
- (Prenataal) kolven en flesvoeding, finger- of cupfeeding
- Anatomie van een borst, een baby mond en hoe dat uit te leggen aan je cliënte
- Wat is klieven en waarom wordt dat wel/ niet gedaan en door wie? Wat kan jij als doula (niet) doen?
Module 3 Trauma en Rouw door Claire Stramrood, Esli Jongen en Maartje Bruning
1 online lesdag door gynaecologe Claire Stramrood van Beval Beter
Preventie van traumatische bevallingservaringen én bevorderen van positieve bevallingservaringen.
- Zwangerschap: verwachtingen, mindset, geboorteplan, rol van de (beval)partner
- Bevalling: communicatie, regie, veiligheid, informed consent, taalgebruik, positieve bevallingservaringen
- De "basis" (cijfers, risicofactoren, definities) rondom traumatische bevallingen
1 live lesdag op de Doula Academie
Totaal aantal lesdagen module 4: 2 lesdagen
In de live lesdag van module 4 staan we stil bij de eigen geraaktheid als doula. Welke signalen vang je op van jouw eigen lijf? Wat vertellen je die? Welke emoties, verlangens en angsten heb jij als doula? Er is altijd een kans dat je als doula te maken krijgt met een stilgeboorte of met perinatale sterfte. Het is dan extra belangrijk om te zien welke gevoelens van jou als doula zijn om de ruimte in het contact met de ouders vrij te houden voor hun emoties, gedachten en verlangens. Dat wordt ook wel ‘innerlijke ruimte’ genoemd. We oefenen met het penduleren als beweging in zelfzorg. Indien je in een situatie te maken krijgt met kwetsbaarheid, is er ook iets van kracht te zien? Wanneer er angst heerst, is er dan iets wat iets meer veiligheid of vertrouwen geeft? Zo helpen we om in soms onvoorspelbare situaties te zoeken naar enige balans.
Docente Esli Jongen is gecertificeerd geestelijk begeleider, somatic experiencing practitioner en CRKBO geregistreerd docent. Zij heeft een eigen praktijk in de begeleiding van gezinnen bij ernstige ziekte, overlijden en rouw.
Docente Maartje Bruning is al meer dan 11 jaar geboorte doula in haar drukke praktijk. Zij deelt praktische tips rondom het omgaan met eerder opgelopen trauma van een cliënte, hoe jij omgaat met je eigen gevoelens als er iets gebeurt waar jij zelf moeite mee hebt (en de cliënte misschien wel helemaal niet), hoe en wanneer je de partner in kan zetten en vooral wanneer je moet doorverwijzen. Je bent doula, geen therapeut.